Kruid & Kruit!

Het lijkt een eeuwigheid geleden dat de cast en crew van DeltaDua op Ambon was in november 2015 toen het eiland gehuld was in de kruidige geuren van tjengkeh, de kruidnagels die overal in de hete zon lagen te drogen. We nemen u even mee terug.

Tjengkeh

In die maand bracht de Nederlandse ambassadeur in Indonesiƫ, Rob Swartbol, een driedaags werkbezoek aan Ambon o.a. vanwege de handelspotentie van de Molukse eilanden. Hij had de eerste dag een ontmoeting met gouverneur van de Molukken Said Assagaff en burgemeester Richard Louhenapessy. De volgende dag stond de haven van Ambon en een staatsvisbedrijf op het programma. Swartbol verklaarde in de Molukse media dat Nederland mogelijkheden ziet tot internationale samenwerking tussen Nederland en de Molukken, met name op maritiem gebied. Inmiddels heeft gouverneur Assagaff de Nederlandse ambassadeur in Jakarta opgezocht om verdere besprekingen te voeren om daad bij het woord te voegen. Volgens de Nederlandse ambassadeur heeft de Molukken ook potentie voor de export van vis naar Europa.

Swartbol bezocht de oude Rumphius bibliotheek, waar het originele exemplaar ligt van de ‘Beschrijving van Amboina’ van Francois Valentijn uit 1724 over de geschiedenis, flora en fauna van de Ambonse eilanden. Daarna bracht hij een bezoek aan het nootmuskaatbedrijf PT Ollop, in Moluks-Nederlandse handen, dat organische en duurzame nootmuskaat en kruidnagels produceert. Op deze manier verbeteren zij het levensonderhoud van mensen op het platteland.

Rob Swartbol op bezoek bij PT Ollop in Hila
Rob Swartbol op bezoek bij PT Ollop in Hila

De familie Ollong runt het bedrijf in Hila-Kaitetu, daar waar de oudste protestante kerk (1780) en oudste moskee (1664) van Ambon staan. De Immanuel kerk is in 1999 tijdens de burgeroorlog helaas tot de grond toe afgebrand. De Wapaue moskee waar geen enkel spijker of schroef gebruikt is zou door bovennatuurlijke krachten gebouwd zijn. In de Baai van Hila Fort bevindt zich ook Fort Amsterdam door de Verenigde Oost Indische Compagnie in 1637 gebouwd, als vesting tegen wat de Hollanders beschouwden als ‘zeerovers’ van Ternate en Noord Molukken en tegen de Portugezen. De Molukse archipel kent een rijke historie. Een deel van die historie zit ook in de voorstelling KRUIT! Het werkbezoek van de Nederlandse ambassadeur vond dan ook zijn climax in het bijwonen van de voorstelling met ook andere gasten uit Nederland zoals Vrouwen voor Vrede op de Molukken en de mensen van Green Moluccas.

applaus Ambon