Ambon, City of Music & Mangente

De spanning neemt toe bij het gezelschap van DeltaDua en Molucca Bamboo Wind Orchestra. Vooral nu de giga grote billboards van de voorstelling KRUIT! Pertempuran! van 4 bij 6 meter inmiddels opzichtig in het centrum van Ambon en bij Karang Panjang hangen.

Baliho KRUIT! in hartje Ambon
Baliho KRUIT! in hartje Ambon

Ook bij de musici uit Ambon kriebelt het nu de optredens op 13 en 14 november steeds dichterbij komen. Molucca Bamboo Wind Orchestra staat onder de bezielende leiding van Maestro Rence Alfons (48), arrangeur en oprichter van MBO, die ook nationale bekendheid geniet. Het is een heel groot orkest bestaande uit 160 muzikanten en verschillende secties (verschillende soorten blaasinstrumenten, percussie en zang). Voor KRUIT! is er een klein groepje musici geselecteerd: Alessandro Kastanya (15), Fanry Waas (22), Kores Alfons (32) Janes Loppies (26) en Hendrik R. Parera (45) op respectievelijk de eerste tot vijfde fluit (suling). Eric Alfons (33) bespeelt de viool. Allen zingen er ook bij. Dit komt samen met de uitingen van instrumenten van Roy Kuschel uit Nederland: synthesizer, keyboard, percussie en speciale fluit, een Fujiara. Roy Kuschel is o.a. bekend van Moluccan Mood Orchestra en de Harry Muskee band en was betrokken bij het Krontjong Baru-project van Julya Lo’ko en Erwin van Ligten.

Rence Alfons
Rence Alfons
Leden van MBO die mee spelen bij KRUIT!
Leden van MBO die mee spelen bij KRUIT!

Rence Alfons heeft al eerder nauw samengewerkt met DeltaDua in 2009 toen ze optraden als Moluccan Music Teater Ensemble (MMTE) in Ambon met ‘Paku Tjoklat’ samen met musici uit Nederland, gitaarvirtuoos Wim Lohy, percussionist Dwight Muskita en bassist/componist Fred Snel. Later ook in 2010 en 2011 bij het project 2/12 rondom de gerenommeerde steelgitarist Bing Leiwakabessy uit Ambon. De master van Hawai’ian muziek, inmiddels 92, maakt nog steeds muziek en is zeer betrokken bij de muzikale ontwikkeling op de Molukken.

Er is onlangs een nieuw project gestart met als doel: Het verwezenlijken van een eigen muziekruimte in Ambon-stad. Deze ruimte dient een plek te zijn waar nieuw talent kan produceren, repeteren, samenwerken en elkaar op muzikaal gebied ondersteunen. Een ruimte waarin ze zichzelf en hun talenten kunnen ontwikkelen: Ambon City of Music. Ook DeltaDua en MBO zijn samen bezig om in de toekomst een cultuurhuis (culture lab) te realiseren.

Ambon City of Music
Ambon City of Music

Ambon vierde onlangs haar 440ste verjaardag met allerlei festivals. Pesta Teluk Ambon (Baai van Ambon Festival), Arumbae Manggurebe (Roeiwedstrijden), Pespawari (achtdaagse Korenwedstrijd). Allemaal in het kader van ‘Ambon Mangente’: ‘even kijken bij de ander, een soort gluren bij de buren’. Centraal staan cultuur, adat, harmonie en verbinding. Dit thema duurt het hele jaar 2015. De voorstelling van KRUIT! past helemaal in dit plaatje.