Internationaal

MOLUCCAN MUSIC THEATRE ENSEMBLE (MMTE)

Onder de naam Moluccan Music Theatre Ensemble (MMTE) werd in augustus 2009 op Ambon een artistiek samenwerkingsplatform opgezet door Anis de Jong (DeltaDua) en Rence Alfons, musicoloog van Taman Budaya Ambon, het Cultureel Centrum Ambon. Het platform richt zich sindsdien op het bevorderen van de artistieke uitwisseling tussen Nederland en Indonesië (in het bijzonder de Molukken) door samenwerking met auteurs, acteurs, dansers, vocalisten en musici. Zo werd een cross-culturele uitwisseling tot stand gebracht die al tot verschillende succesvolle projecten heeft geleid.

Paku Coklat

De eerste samenwerking tussen DeltaDua en vocalisten en musici uit Ambon resulteerde in de voorstelling Paku Coklat (Bruine Spijker) geschreven door Nel Lekatompessy, die er ook in acteerde. Paku Coklat is een kleine geschiedenis-opera geworden over de destijds waardevolle en belangrijkste specerij van de Molukken, de kruidnagel. De première vond plaats op 27 augustus 2009 in het Cultureel Centrum in Ambon en werd voorafgegaan door een speciale opening door de assistent van de gouverneur van Maluku. Op 28 augustus was de voorstelling te zien voor scholieren van Ambon. De voorstelling werd financieel mogelijk gemaakt door o.a. MUMA (Museum Maluku te Utrecht, helaas gesloten) en de Nederlandse Ambassade te Jakarta.
[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” special_effect=”lomo_effect-white-hover_in” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”64″]

 

2 Minit Sebelum Jam 12

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”true” desc=”false” responsive=”true” special_effect=”lomo_effect-white-hover_in” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”65″]

Een tweede samenwerking binnen het platform volgde op 10 oktober 2010. Op het Ambon Jazz Festival ging het theaterconcert 2 Minit Sebelum Jam 12 (2 voor 12) in première, een crossculture muziekproject. Een week later, op 16 oktober, volgde een opvoering in het Erasmushuis te Jakarta. 2 Minit Sebelum Jam 12 is een lagu-concert rondom de legendarische steelgitarist Bing Leiwakabessy uit Ambon. Deze levende legende vormt de bron voor een belangrijk deel van het muzikale leven op de Molukken. Bing behoort in de jaren ‘50 en ‘60 samen met George de Fretes tot de topmuzikanten van Indonesië. Hij componeert en arrangeert liederen die zowel in Nederland als op de Molukken bekend zijn: Angin Barat, Hidup piatu, Bakti Ibu en Maafkan Daku. Zijn prachtige melodieuze klanken behoren tot het erfgoed van de Molukse cultuur. Ook voor de nieuwe generatie musici is hij een grote inspiratiebron. De titel 2 voor 12 verwijst naar de urgentie van dit concert, dat wil voorkomen dat het erfgoed verloren gaat. Samen met arrangeur Wim Lohy uit Nederland ging Bing op zoek naar nieuwe eigentijdse klanken die de lagu’s (Molukse liederen) een extra dimensie kunnen geven. Ze ontwikkelden nieuwe arrangementen voor zang, gitaar en steel gitaar. Ook door de medewerking van de jonge getalenteerde Molukse zangeres Marionie Serhalawan uit Ambon geven de musici in dit concert verdieping aan de Molukse lagu liederen. In juni 2011 kwamen Bing Leiwakabessy en Marionie Serhalawan speciaal uit de Molukken voor een (kleine) toernee door Nederland in het kader van ‘60 jaar Molukkers in Nederland’.

 

Kruit! Volksopera Maluku

Inmiddels is ook een fundament gelegd voor een derde samenwerking binnen het platform: de realisatie van een Molukse Volks-opera, onder de titel Kruit! Volksopera Maluku. Het idee voor dit project ontstond na het succes van de voorstellingen in 2009 (in het Cultureel Centrum Taman Budaya op Ambon en het Erasmushuis in Jakarta). De opera vertelt het verhaal van de Pattimura-opstand tegen de Hollanders op Saparua in 1817, maar dan niet vanuit een terugblik op het verleden maar met ruimte voor confrontatie en verzoening in het heden. Frank den Os schrijft het libretto voor deze volksopera, deels geïnspireerd op het boek van Johan Fabricius, Alain Eskinasi tekent voor de muzikale compositie en Anis de Jong doet de regie. Lead vocals door Julya Lo’ko, Pattimura zal worden gespeeld door Roger Goudsmit.
We kijken met gezonde spanning uit naar de productie van deze musical in seizoen 2014/15! Een korte tournee door Indonesië in mei 2015 maakt onderdeel uit van de plannen!