Inleiding van historicus drs. Ron Habiboe bij première KRUIT!

Historicus drs. Ron Habiboe zal voorafgaand aan de première van Kruit! op zaterdag 28 februari a.s. een inleiding verzorgen die meer inzicht geeft in de historische achtergronden bij ‘het vergeten verhaal’.

Met de nederlaag van Napoleon in 1813 kwam een einde aan de Franse tijd in Nederland. De Nederlandse bezittingen in de Indische archipel, die eerder door de voormalige vijand Engeland waren geannexeerd, kwamen nu weer toe aan het nieuwe koninkrijk der Nederland. In de Molukken was niet de gehele bevolking blij met het terugkerende koloniale bestuur uit Nederland. In 1817 brak daar dan ook een opstand uit die de naam draagt van de leider van de ontevreden Molukkers: Thomas Matulesia, beter bekend als Pattimura. Het Nederlandse fort Duurstede op het eiland Saparua werd overmeesterd en de bezetting werd gedood. Onder de slachtoffers bevond zich de nieuwe resident Van den Bergh en zijn gezin. Alleen een zoontje overleefde de aanval en werd door Molukkers meegenomen. Aanvankelijk leden de aangevoerde Nederlandse troepen grote verliezen, maar Nederland wist uiteindelijk de opstand neer te slaan. Pattimura en andere Molukse voormannen werden gevangen genomen en geëxecuteerd.

Wat is er na bijna 200 jaar allemaal bekend over de Pattimura-opstand? Wie was bijvoorbeeld Pattimura en wat is er gebeurd met het zoontje van de resident?

De inleiding is gratis te bezoeken. Reserveren is echter noodzakelijk. Een gratis e-ticket is via de website van het Zaantheater te verkrijgen