Reacties en recensies Kruit!

Recensie Noordhollands Dagblad première KRUIT!

“Met indrukwekkend taalgebruik, afgewisseld met zang en muziek, krijgt het verhaal een gelaagdheid door de mix van de feitelijke gebeurtenissen en afstandelijke filosofische bespiegelingen. Het gezelschap DeltaDua heeft iets moois op de planken gezet (…).”

lees hier de hele recensie.

Recensie Theaterkrant*** première KRUIT!

“Regisseur Anis de Jong zet deze vijf personages in een fraai belichte caleidoscopische voorstelling, die de acteurs met veel vuur spelen. De verhalen, meningen en conflicten buitelen over elkaar heen. De geschiedenis wordt zo genuanceerd verteld, maar werpt tegelijkertijd een rookgordijn op; de verhalen vullen elkaar aan, maar weerspreken elkaar even vaak.”

“De veelstemmige, soms wat rommelige scènes worden omlijst door Molukse zang (Julia Lo’ko als Martha Christina laat horen waarom ze gold als één van de beste zangeressen van de jaren tachtig), traditionele dansen en muziek van Rudy Tuhusula en Alain Eskinasi, waarin Molukse en westerse elementen ( zelfs een stukje rap) harmonieus samenkomen.”

“Kruit! wil uiteindelijk een poging tot verzoening zijn. (…) DeltaDua toont een gedeelde geschiedenis waarmee ieder zal moeten leven. Het slotbeeld is hoopgevend.”

Lees hier de hele recensie.

Op de website I Love Theater schreef Mieke van der Raay een recensie:

“Maar heb je dit wel gedaan [het lezen van de handout met achtergronden, red.], is het zeker een indrukwekkend verhaal en heel leerzaam voor ons Nederlanders. Alles wordt heel gevoelig gespeeld en gezongen (…). Perfect begeleid door 2 muzikanten, klinkt alles heel verfijnd. De kleding past perfect bij de tijd waarin het speelt (…).
Eigenlijk is het verhaal te vertalen naar het heden, de strijd tussen diverse volken is nu nog steeds actueel en dat we de conclusie kunnen trekken dat we maar niets leren van het verleden.”
Lees hier de hele recensie.

Voorafgaand aan de voorstelling verscheen in de Stentor dit artikel.
Margaretha Coornstra schreef vervolgens ook een recensie in de Stentor:
“Het rijke script van Frank den Os komt sneller voorbij dan je zou wensen, met zijn prachtige vloeiende stijl en diepzinnige one-liners (…)”
Lees hier de hele recensie.

Een artikel in de Hoogeveensche Courant over KRUIT!

Een artikel over KRUIT! in de Zaankanter.

De Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) schreef dit artikel.

De krant Spectrum schreef eenartikel over Kruit!

Ook in het blad Arts en Auto werd in april 2015 aandacht gevraagd voor Kruit.

 

Reacties van bezoekers:

Amda Ruhulessin: We zijn gewoon vanavond geweest en vonden t ge-wel-dig!! Mooi gedaan en kreeg acuut heimwee naar Saparua!! Veel suk6 met de tournee in de rest van Nederland en op Amboina.

Menura da Monica: Zwaar onder de indruk van het verhaal. Prachtige vertaling, uitgevoerd door ontzettende goede acteurs en Julia liet me bij de eerste tonen van haar prachtige stem een paar keer slikken. Ik was diep ontroerd. Een prachtig passioneel stuk, heb er verder geen woorden voor! Chapeau!!

Elisabeth Pical: Het was een spectaculaire avond ANIS DE JONG, TROTS. Applaus voor de schrijver, Frank, mooi

Dantes Patti Latu: Goedemorgen …. wij waren in uw premiere voorstelling. Erg goed gespeeld!!

Jose Eldering: “Wat een mooi stuk!”

Edwin Allang: Delta Dua blijft het verhaal vertellen, chapeau.We hebben genoten!

Very Patty: Via deze mail wil ik DeltaDua complimenteren.
Dank voor een geweldige opvoering van Kruit. Ik heb met plezier en bewondering gekeken hoe de cast met veel passie op het podium stond. Mooi om te zien dat er ook jonge en nieuwe talenten zo kunnen opstaan. In dit stuk zie je de verbinding tussen heden, verleden en toekomst. Het biedt vensters om een beeld te krijgen, wat mensen nu kan leiden om zich niet te identificeren met de dominante samenleving en zich dienstbaar te stellen voor andere (politieke) idealen.

Sem Usmany: Vanuit Abu Dhabi allen een mooie première in het Zaantheater ik heb gisteren genoten in de cameleon.

Ingrid Florence Kippuw: Spreekt voor zich…!!!! Wat een krachtige energie werd daar neergezet. En vooral de historie van het vergeten verhaal dat wordt vertaald door de acteurs en actrices. Best wel trots op ze.

E.C. Sasabone: Wat een mooie première: verdiend groot applaus voor de cast van KRUIT!

Suzanna Mangar: Ik vond het heel indrukwekkend… Goede cast! Goed gespeeld!

Monica M. Schwab: Heb genoten. Zat op puntje van mijn stoel.

Mahender Autar: Gefeliciteerd. Ik vond het een geweldig stuk Samen met de lezing van Ron was het spel helder en duidelijk… meeslepend

Toon Luijendijk: Kruit gezien. Top!

Uno Sohilait: Ik heb echt genoten. Love it!