ARCHIEF DeltaDua 1983 – 2014 | Voor meer zie deltadua.com

Deze website bevat het archief van DeltaDua tussen 1983 en 2014. Op deltadua.com meer over onze producties vanaf 2015 en onze laatste voorstelling WESTERLING.

Na de succesvolle internationale voorstellingsreeks KRUIT! is de Moluks-Nederlandse theatergroep DeltaDua begonnen aan de voorbereidingen voor een nieuwe theaterproductie met als titel WESTERLING. Een muziektheaterstuk vernoemd naar Raymond Westerling, één van Nederlands meest omstreden militaire leiders, die ‘rust’ moest brengen tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.

Onlangs bracht premier Rutte een bezoek aan Indonesië. Hij memoreerde de gezamenlijke geschiedenis van kolonisatie en dekolonisatie tijdens zijn toespraak in het Indonesische parlement. Hij verwees in zijn betoog naar de spijt die de Nederlandse regering in 2005 officieel betuigden over de slachtoffers die zijn gevallen tijdens de koloniale oorlog. In Nederland heeft die oorlog decennia lang de naam ‘politionele acties’ gedragen. Rutte erkende dat het te lang heeft geduurd voordat Nederland de gebeurtenissen tijdens deze episode onder ogen heeft durven zien. “De geschiedenis is geen gesloten boek. Juist door terug te kijken, blikken we vooruit naar een betere toekomst.” aldus de premier.

Natuurlijk is er meer nodig om als samenleving ‘in het reine te komen’ met het Nederlands geweld dan een minister die excuses uitspreekt. In voormalig Nederlands-Indië hebben militairen destijds structureel massa-geweld gebruikt, zo concludeerde historicus Rémy Limpach in september 2016 na jarenlang onderzoek. Hij vond bewijs voor verschillende oorlogsmisdaden: martelingen, verkrachtingen, executies en het platbranden van dorpen. Limpach schreef er een boek over, ‘De brandende kampongs van Generaal Spoor’. In zijn bespreking van dit boek schreef Anton Stolwijk in de Groene Amsterdammer: “Om het drama van de Indonesische dekolonisatie te begrijpen is een omslag nodig in het denken over kolonialisme.” DeltaDua zet zich al jaren lang in voor een andere blik op dit soort ‘oude zaken’ én op de toekomst. Dit leek voor DeltaDua dan ook het juiste moment om hun nieuwe productie aan te kondigen die een bijdrage kan leveren aan de discussie.

WESTERLING wordt een muziektheatervoorstelling over het omstreden optreden van de Speciale Troepen o.l.v. kapitein Raymond Westerling in de jaren 1946-1948 van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. We vertellen het verhaal vanuit het perspectief van de (oudere) Molukse man Mozes, die als soldaat diende onder het bevel van Kapitein Westerling. De bedoeling is dat de voorstelling in de zomer van 2017 in première gaat.

Frank den Os zal de tekst schrijven en Anis de Jong zal de regie onder handen nemen. Beiden hebben eerder samengewerkt aan de voorstellingreeks KRUIT! die gespeeld werd in Indonesië en Nederland. Den Os en de Jong hebben daarmee bewezen indringend en krachtig muziektheater neer te zetten over een ‘onder de mat geschoven’ en vergeten geschiedenis. Ook in WESTERLING zoeken zij in de materie naar parallellen met de chaos in de wereld van nu, waardoor de voorstelling een sterk actuele lading zal krijgen.

Voor de nieuwe voorstelling WESTERLING zal dramaturg Alex Mallems worden toegevoegd aan het artistieke team. De cast bestaat o.a. uit Karim El Guennouni, Joenoes Polnaya, Jessica Manuputty (zangeres Jet Rebel live band), Francois Pical en Nel Lekatompessy.

Houdt onze website én onze Facebook-pagina in de gaten voor nadere informatie (speeldata etc.)!