Muzikale synergie

De eerste repetities van de muzikale stukken van KRUIT! vonden plaats op het grote terras van huize De Jong in Lateri. Diverse talen werden door elkaar heen gebruikt, Nederlands, Engels, Ambons Maleis én lichaamstaal. Af en toe in één zin. Roy Kuschel neemt de plaats in van Rudy Tuhusula en Alain Eskinasi die in Nederland voor de muzikale ondersteuning hebben gezorgd. Het was voor DeltaDua heel belangrijk dat ook Molucca Bamboo Wind Orchestra als partner bij de voorstellingen op Ambon en Jakarta betrokken zou worden. Er is een mooie chemie ontstaan. Het klikt! Ze hebben ook samen een yell bedacht. Regisseur Anis de Jong:”Van te voren heb ik al aangevoeld dat Roy’s muzikaliteit hier zou passen. We zijn heel blij dat het ook zo is. Ze jammen met elkaar, delen hun passie voor muziek. Er wordt iets gezamenlijks gecreëerd. Ze voelen elkaar muzikaal en qua sfeer goed aan. Er ontstaat iets. Synergie.”

Muzikale repetitie in Lateri
Muzikale repetitie in Lateri

Er zijn meerdere aanpassingen, niet alleen van de muziek maar ook qua tekst. En er is meer beweging en expressie. Anis de Jong: “Door meer beweging en expressie is de voorstelling completer geworden. Los van de boventiteling moet het publiek wat het Nederlands niet verstaat, het stuk, de sfeer en waar het om gaat, kunnen aanvoelen. Muziektheater in de volste betekenis.” Terwijl de musici de scènes doornemen en repeteren is een ander team op pad voor rekwisieten en decor. De in Nederland gebruikte rekwisieten zijn daar achtergebleven. Sabel, speer en salawaku neem je ook niet gemakkelijk mee door de douane en security. Het team gaat behalve op jacht naar originele wapens, op zoek naar decorstukken en oplossingen voor hetgeen nog niet in het theater aanwezig is.

Café Sibu-Sibu
Café Sibu-Sibu

Een aantal avonden achter elkaar is door enkelen van het KRUIT!-gezelschap ontspanning gezocht in Sibu-Sibu, een eetcafé midden in Ambon-stad waar live muziek wordt gemaakt en (soms lekker vals) gezongen. Het café wordt druk bezocht door Molukkers uit Nederland die in Ambon op vakantie zijn. Een aantal typisch Molukse gerechten siert de menukaart. Ook is er Molukse koffie te krijgen, kopi rarobang, met gember en specerijen. Aan de ene wand hangen bekende Molukkers uit Nederland, uit de muziek- en sportwereld; voornamelijk voetballers, muzikanten en bands zoals Massada. Een foto van onze ‘eigen’ Julya Lo’ko (zij speelt Martha Christina in Kruit!) hangt er ook tussen maar gek genoeg de theatermakers van DeltaDua nog niet. Daar gaat gauw verandering in komen. Aan de andere kant hangen foto’s van bekende Molukkers uit Ambon zelf of uit Jakarta, veelal muzikanten en zangers. DeltaDua heeft al een mooie lege plek gezien om de nieuwe poster van KRUIT! op te hangen.