De laatste kans op KRUIT!

Na 15 succesvolle en uitverkochte voorstellingen in 2015 in diverse theaters in Nederland volgde in november een geslaagde tournee door Indonesië, met voorstellingen in Ambon/de Molukken (Taman Budaya) en Jakarta (Erasmushuis). Door de samenwerking met (een selectie uit) het 160 koppige orkest Molucca BambooWind Orchestra (MBO) uit Ambon, een belangrijke culturele partner van Stichting DeltaDua ontstond er een geheel nieuwe voorstelling. De afgelopen maand brachten DeltaDua en Molucca BambooWind Orchestra deze nieuwe versie terug naar de Nederlandse podia.

Begin mei was daar het weerzien met een aantal boys van het enige bamboeorkest ter wereld. De jongens slapen in een gastboerderij tussen de kippen en de paarden. Meteen moest er gerepeteerd worden met music master Roy Kuschel in theater De Cameleon in Amsterdam, waar ook de aftrap van de reprise was.

MBO in Amsterdam
MBO in Amsterdam

Op 15 mei jl. volgde een speciale voorstelling aan de vooravond van de Pattimura-herdenkingsdag vergezeld van optredens van de dansgroep Ina Koru Ama o.l.v. Pop Alfons en de tifa- en totobuang-groep Moku-Ahu-u o.l.v. Jack Noija uit Assen. Dit had niet mogelijk geweest zonder de tomeloze inzet van Mellie Lumalessil-Metiarij. Alleen jammer was dat de fakkels – om de strijdvlam van Pattimura brandend te houden – vanwege brandgevaar niet gebruikt mochten worden in het theater. Dat is namelijk traditie dat bij de Pattimura-herdenking hoort. Bij de Pattimura Walk & Run elders in het land, mochten wel fakkels branden. Maar er was genoeg vuur op het podium. Daar was de volle bak in theater De Nieuwe Kolk in Assen getuige van.

assen podium

Daarna volgde enerverende optredens in De Leest in Waalwijk, Schaffelaar theater in Barneveld en De Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur.

collage KRUIT Joan Pieter

Ondertussen zijn onze gasten uit Ambon verspreid over heel Nederland voor familiebezoek en ook om toeristische plekjes aan te doen zoals De Zaanse Schans en havenstad Rotterdam.

En oh wat is deze tournee in Nederland snel gegaan. Donderdag 26 mei is alweer de laatste voorstelling van KRUIT! Aan het Zaantheater in Zaandam, de thuisbasis van DeltaDua, de eer om deze tournee af te sluiten. Dan is de cirkel rond, want daar begon het hele KRUIT!-avontuur met de première in een uitverkochte theaterzaal.

Dus kom vooral kijken, mocht je Kruit! nog niet gezien hebben.
Zaantheater, Nicolaasstraat 3, 1506 BB Zaandam; 20.30 uur https://www.zaantheater.nl/voorstelling/deltadua-2/5118/

De meest gehoorde reactie van het publiek en de theatermensen is dat de voorstelling heel indrukwekkend is. Qua sfeer en spel van de acteurs. De volkshelden Pattimura en Martha Christina die op het podium weer tot leven komen. Het kleine jongetje dat de bloedige opstand heeft overleeft en de twee ooggetuigen met elk hun dubieuze rol in de geschiedenis. Maar vooral ook door de muziek die de authentieke muziekinstrumenten van MBO en Roy voortbrengen, die elke snaar weten te raken en bij je binnenkomen. Alsof er duizenden Pattimura’s zijn opgestaan!

1505540_838971549491647_8155059818548075575_n

Dit weekend moeten we alweer afscheid nemen van de boys uit Ambon. Ze gaan in ieder geval weer terug naar de Molukken met een schat aan indrukken … Een ervaring om nooit te vergeten. Het was de eerste keer van hun leven dat ze in Nederland waren.

Het afscheid is niet voorgoed, want er zijn al weer volop plannen voor een verdere samenwerking en culturele uitwisseling tussen DeltaDua en MBO op muziektheatergebied en de opzet van een culture lab op Ambon.

En wie weet staan de sterren gunstig dat KRUIT! ooit gespeeld kan worden tegen het decor van Fort Duurstede zelf op het eiland Saparua, daar waar de tragedie toen heeft plaatsgevonden. In mei 2017 precies tweehonderd jaar geleden.